Skip to main content
Blog

Werken aan je soft skills: houding en gedrag

By 13/10/2020februari 12th, 2021No Comments

Soft skills worden steeds belangrijker op de werkvloer. In deze video legt Arijan Krasniqi, directeur van Visiar HealthCare, uit hoe je inzicht kunt krijgen in je eigen gedrag en houding, en bewuster wordt van je sterke en zwakke punten.

Waarom zijn soft skills belangrijk?

Hoe goed kun jij samenwerken? Het wordt tegenwoordig steeds belangrijker om niet alleen inhoudelijk sterk te zijn, maar ook bepaalde soft skills te hebben. Arijan vertelt:

“Je verhoudt je altijd tot een andere collega, leverancier of partner waar je mee samenwerkt, want de producten worden steeds complexer. Ook ontwikkel je iets voor mensen buiten je organisatie. Het is hierbij cruciaal dat je je kunt inleven in iemand anders en die probeert te begrijpen.”

Houding, gedrag en zelfkennis

Hoe kun je als professional meer inzicht krijgen in je eigen gedrag en houding, en hier aan werken? “Uiteindelijk moet je connectie maken met andere mensen. Zo leer je hen begrijpen, maar leren ze jou ook begrijpen. Hierdoor kun je beter samenwerken. Houding, gedrag en zelfkennis spelen hierin een sleutelrol.” 

Tip: Zo maak je een goed cv.

“Soms is dat moeilijk en zwaar, je kunt zelfs gefrustreerd raken. Laat je hier niet door leiden maar blijf positief en constructief. Ik merk vaak dat professionals met een hele technische rol hun eigen soft skills verwaarlozen. Dat kon vroeger wellicht, maar nu niet meer. Je moet een heel andere houding en gedrag aanwenden om succesvol te zijn in je werk en in samenwerking met andere partijen.”

Een recruiter of coach helpt je soft skills ontwikkelen

 “Een recruiter die jou helpt om een volgende stap in je carrière te maken, kan je bewust maken van je soft skills. Een coachingstraject is nog mooier. Hier kijk je eerst naar wat je onbewust niet goed doet. Hoe kan ik daar bewust van worden? Vanuit die bewustwording ga je dan kijken waar je heen wilt en hoe je daar kunt komen met je sterke en minder sterke punten.”

“Dit is ook een onderdeel van ambitie coaching van Visiar HealthCare. Het kan je enorm helpen in de volgende stappen die je gaat maken, omdat je toch afhankelijkheden hebt van allerlei partijen waar je mee samenwerkt.”