De potentiële werkgever was onder de indruk van je cv en motivatiebrief, je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek! Hoe bereid je je daar als kandidaat op voor? Arijan Krasniqi, directeur van Visiar HealthCare, geeft tips.
Het kennismakingsgesprek oefenen
Voor veel mensen is een kennismakingsgesprek behoorlijk spannend. Arijan vertelt: “We zien bij Visiar HealthCare vaak dat kandidaten nog op de automatische piloot naar zo’n kennismakingsgesprek gaan. Daarom adviseren we om het gesprek van te voren te oefenen, net als wanneer je een presentatie oefent.
“Als oefen-gesprekspartner, kun je je partner inschakelen, of nog beter: een professional. Dit kan een recruiter zijn, maar ook iemand anders die actief is in deze markt. Dit oefenen maakt veel verschil, je krijgt namelijk feedback tijdens zo’n gesprek. Je bespreekt welke zaken goed gaan en welke minder goed. Hierdoor heb je meer focus tijdens het gesprek.”
Let op: het gaat niet om jou
Het klinkt misschien tegenstrijdig, je gaat tenslotte naar een kennismakingsgesprek omdat een werkgever nieuwsgierig naar je is. Toch gaat het niet om jou. Arijan vertelt: “Waar het uiteindelijk om gaat, is dat je laat zien dat je begrijpt wat de uitdagingen van je toekomstige werkgever zijn. Hoe ga jij daarbij helpen?”
“Dat is niet door heel veel over jezelf te vertellen, maar voornamelijk door de juiste vragen te stellen. In plaats van dat de vraag aan jou gesteld wordt, ga je juist vragen stellen aan de interviewer. Je kent de organisatie nog niet zo heel goed. Daarom is het heel erg belangrijk om te weten welke problemen er liggen en wat ze tot op heden gedaan hebben rondom dit vraagstuk.”
Voorbeelden gebruiken in een kennismakingsgesprek
“Wanneer je antwoord hebt op die vragen, kun je veel beter laten zien hoe jij soortgelijke problemen in het verleden hebt opgelost. Dit is ook waar de STARR methode om draait: zaken heel concreet maken, zodat je gesprekspartner direct weet dat jouw hulp veel toegevoegde waarde kan bieden. De functie van het kennismakingsgesprek is dan ook om interesse te wekken bij je gesprekspartner.”
Tip: Ken je ambitie coaching al?
“Stel, je solliciteert naar een Zorg-ICT vacature. Je toekomstige werkgever vertelt dan bijvoorbeeld dat het bedrijf een website heeft ontwikkeld, maar merkt dat de ‘time to market’ ontzettend lang duurt. Het bedrijf weet niet zo goed hoe ze dit kunnen versnellen. Wellicht dat jij dit al een keer hebt meegemaakt en je weet waar je op moet letten bij zo’n proces.”
Het belang van goed doorvragen
“Deze situatie laat zien hoe belangrijk het is om je gesprekspartner eerst veel te vragen. Wanneer je het idee krijgt dat je toekomstige werkgever misschien wat stappen is vergeten, kun je vragen: ‘Hebben jullie hier aan gedacht?’, of: ‘Hoe hebben jullie dit gedaan?’.”
“Je gaat dus vragen stellen om uiteindelijk je expertise te laten zien. Dit is een vorm van consultancy en wordt consultative selling genoemd. Op basis van vraagstukken die er zijn, probeer je mee te denken met de klant door vragen te stellen. Zo krijg je een beter beeld van wat er speelt, op basis daarvan ga je kijken hoe je hen daarbij kunt helpen.”
Zenuwen tijdens het kennismakingsgesprek
Vind je het spannend om te solliciteren? “Door voorafgaand aan het kennismakingsgesprek te oefenen, voel je je meer zelfverzekerd tijden het daadwerkelijke gesprek. Hoe vaker je zo’n gesprek hebt geoefend, des te meer rust je kunt krijgen.”
“Ook tijdens het gesprek kun je aangeven dat je het spannend vindt, omdat het niet iets is wat je dagelijks doet. Wanneer je je gesprekspartner vraagt om hier begrip voor te hebben, zorgt dat er vaak voor dat heel veel spanning wegzakt. Dit gebeurt niet direct, maar voornamelijk wanneer je ook vragen stelt.”
“Als je continu over jezelf praat, dan kan die spanning namelijk lang blijven hangen. Er komt veel meer rust in het gesprek, wanneer je merkt dat je gesprekspartner vol enthousiasme gaat vertellen over diens organisatie, afdeling, en de vraagstukken die er liggen.”