Sollicitatiegesprek voeren: de tips
Een sollicitatiegesprek voeren hoeft niet moeilijk te zijn. Of je nu voor je eerste baan gaat, of juist een carrièreswitch maakt, je maakt meer kans op een baan als je goed voorbereid bent. Gebruik daarom deze slimme tips!
Sollicitatiegesprek voorbereiden
Zie je een vacature waar je graag op zou willen solliciteren? Doe dan eerst zorgvuldig onderzoek naar het bedrijf. Wat is de missie en de geschiedenis van het bedrijf? Wie zijn je toekomstige collega’s? Zorg ook dat je een beeld hebt van de branche en concurrenten.
De recruiter kan je hierbij goed helpen, die kent het bedrijf en de mensen erachter. Maak een kort verslag van alles wat je tegenkomt en stel alvast een aantal inhoudelijke vragen op voor tijdens het sollicitatiegesprek. Zo kom je professioneel over en zie je snel of het werk echt bij je past. Het moet tenslotte een match zijn aan twee kanten.
Ken je gesprekspartner
Het is erg belangrijk om te weten wie je tegenover je hebt tijdens je sollicitatiegesprek. Hoeveel mensen zijn bij het gesprek aanwezig? Wat is hun functie? Zoek deze mensen altijd even van tevoren op via LinkedIn. Zij krijgen hier een melding van, waardoor mensen je beter herinneren. Schrijf de namen van je gesprekspartners ook op, zo weet je naar wie je moet vragen als je bij de receptie van het bedrijf staat.
Sollicitatietips: tijd voor het gesprek!
Een sollicitatiegesprek kan best spannend zijn. Het kan dan helpen om het gesprek een keer te oefenen met een vriend. Weet ook dat de eerste indruk cruciaal is, zorg dus dat je op tijd vertrekt.
De meeste gesprekken beginnen met een introductie vanuit de werkgever. Vervolgens zullen ze je vragen jezelf voor te stellen. Let op: een sollicitatiegesprek gaat niet over wie jij bent, maar over wat je kunt betekenen voor je toekomstige werkgever. Koppel jouw toegevoegde waarde dus aan wat zij nodig hebben. Benadruk hierbij wat jou uniek maakt. Geef hierbij ook voorbeelden door middel van de STARR methode:
- Situatie: Ga op zoek naar een situatie in je werkverleden waarin je kunt laten zien dat je doelgericht bent geweest. Wees hierbij concreet.
- Taken: Wat was jouw opdracht of taak om de situatie te veranderen? Beschrijf hier in het kort wat de situatie was, het liefst met een probleem erin verwerkt. Vertel dan je taak of je rol binnen die situatie.
- Activiteiten: Benoem welke activiteiten je hebt ondernomen om je taak te volbrengen. Je benoemt feitelijk hoe jij hebt bijgedragen om de uitdaging op te lossen.
- Resultaat: Wat heb jij met je collega’s bereikt? Vertel enthousiast en concreet hoe de uitdaging opgelost is.
- Reflectie: STARR is vollediger dan de oude STAR-methode. Reflectie speelt namelijk een cruciale rol om het beste uit jezelf te halen. Je houding en gedrag bepaalt voor het grootste gedeelte hoe andere mensen jou je succes gunnen.
Een sollicitatiegesprek is geen eenrichtingsverkeer, stel dus open vragen. Geef ook aan wanneer je iets niet begrijpt, dit maakt je benaderbaar. Datzelfde geldt voor zaken die je nog niet kunt, dit kun je altijd nog leren. Onthoud: veel werkgevers vinden enthousiasme doorslaggevend.