Vrijwel elk sollicitatieproces begint met het maken van een cv. Hoe zorg je ervoor dat jouw cv indruk maakt? Arijan Kasniqi, directeur van Visiar HealthCare, vertelt over de STARR methode.
STARR methode: begin met informatie inwinnen
Wil jij een overtuigend cv opstellen? Dan is de STARR methode een goede manier om te werk te gaan, een recruiter kan je hier goed mee helpen. Arijan vertelt hoe je moet beginnen: “Een heel belangrijk aspect is informatie inwinnen over de organisatie waar je voor gaat solliciteren.”
“Vaak staat op de website een stukje over de historie, missie en visie. Op basis daarvan kun je onderzoeken wat de organisatie belangrijk vindt. Deze informatie kun je in je cv verwerken, zodat er een match ontstaat. Daarnaast kun je, als je weet wie je gesprekspartners zijn, op LinkedIn andere social media kanalen kijken om te achterhalen wat die persoon bezighoudt.”
“Je kunt hiervan leren wat je gesprekspartner doet tijdens en naast zijn werk, en hoe jij daar als professional op kunt inspelen. Zo worden je kansen om goed contact te leggen vroegtijdig vergroot. Ook helpt het je om tijdens het gesprek vragen te stellen, zodat je écht een connectie maakt.”
Wel of niet bellen voor het sollicitatiegeprek?
“Als je gebruik maakt van een recruiter, raden we meestal niet aan om te bellen. De werkgever besteedt juist heel veel tijd uit aan een recruitment bureau of een werving- en selectiebureau. Dan is het wel fijn dat je dat gewoon laat aan de organisatie die je daarbij helpt, maar je kunt zeker vragen stellen via je recruiter. Op basis daarvan merkt deze dan dat je de vacature interessant vindt en dat je de recruiter serieus neemt.”
Tip: Heb je onze vacatures al gezien?
“Als je zelf solliciteert, is één van de belangrijkste vuistregels om de desbetreffende manager zelf te spreken. Stel oprecht geïnteresseerde vragen waarvan jij denkt dat je er tegelijkertijd indruk mee kunt maken.”
Hoe werkt de STARR methode?
De STARR methode bestaat uit een aantal stappen:
- Situatie
- Taken
- Activiteiten
- Resultaat
- Reflectie
Arijan vertelt: “Met de STARR methode geef je heel beknopt aan waar je op moeten letten tijdens het maken van je cv, of het verbeteren van je cv. Uiteindelijk richt je het cv heel concreet op datgene wat de organisatie interessant vindt, binnen de functie waarop jij solliciteert.”
“De Reflectie is voornamelijk belangrijk, omdat de klant dan ziet wat je hebt gedaan met de kennis die je hebt opgedaan. Het toont de zaken die je goed hebt gedaan, maar ook de zaken die je minder goed hebt gedaan. Daar zit vaak de toegevoegde waarde voor een organisatie.”