Skip to main content
Blog

Hoe vind je een zakelijke mentor?

By 04/06/2020februari 12th, 2021No Comments

Steeds meer mensen zijn tegenwoordig bezig met hun persoonlijke ontwikkeling en de beïnvloeding van hun omgeving. Hierdoor wordt het hebben van een zakelijke mentor ook steeds belangrijker. Arijan Krasniqi, directeur van Visiar HealthCare, vertelt in deze video hoe je een goede mentor vindt.

Werk dat past bij je doelen

“Het is heel erg belangrijk om na te denken over wat je wilt met je leven”, vertelt Arijan. “Dat hoeft niet heel concreet te zijn, maar kan ook een bepaald gevoel zijn. Je merkt dat veel millennials maatschappelijk engagement hebben. Die willen aan de slag met maatschappelijke uitdagingen als armoede en willen milieuvervuiling tegengaan.”

Veel mensen zijn dan ook op zoek naar werk waar ze aan dit soort doelen kunnen werken. Ze raken gepassioneerd als werk en dit soort maatschappelijke vraagstukken bij elkaar komen. “Dan heb je hulp nodig van een zakelijke mentor, want als je aan het begin van je carrière staat, overzie je heel veel zaken niet.”

Wat maakt een goede zakelijke mentor?

Wat maakt een zakelijke mentor anders dan een coach? Arijan vertelt: “Een mentor is ook iemand waar je tegenop kijkt. Iemand die bepaalde stappen in het leven heeft gezet, waardoor je die stappen wellicht ook sneller kunt zetten en minder fouten maakt.”

Dit betekent niet dat je ook stappen over moet slaan. “Je gaat hopelijk zelf nieuwe fouten maken in plaats van dezelfde fouten als je mentor. Hierdoor ga je je sneller ontwikkelen en kun je een waardevollere bijdrage leveren in je vakgebied.”

De juiste zakelijke mentor vinden

Hoe maak je dit nu concreet in je eigen werk? “Stel, je zoekt een mentor omdat jij een succesvolle accountmanager wilt worden. Dan wil je eigenlijk een mentor die hier al tien, vijftien, twintig jaar werkervaring in heeft. Iemand die zijn strepen al heeft verdiend.”

Tip: Heb je onze vacatures al gezien?

“Die moet je gewoon actief benaderen”, vertelt Arijan. “Aangeven van ‘Hé, ik zie dat je hele mooie stappen hebt gemaakt in je carrière. Ik ben beginnend, ik denk dat ik heel veel van jou kan leren. Lijkt me leuk om een keer een kop koffie te drinken ter kennismaking.'”

Coaching om een mentor te benaderen

Heel veel mensen vinden dit aspect spannend, niet iedereen doet dat zo snel. Een coach kan je helpen met vragen als: “Hoe zoek je één of twee mentoren in je omgeving? Hoe ga je die benaderen en hoe zorg je er uiteindelijk voor dat je die connectie maakt? Dat die persoon haar of zijn kennis en ervaring met jou wil delen op een dusdanig constructieve manier?”