Tijdens een sollicitatiegesprek kunnen best pittige vragen gesteld worden. Wat zijn nou de meest gestelde vragen die tijdens je tijdens een interview tegen kunt komen?
Het begin van een sollicitatiegesprek: de introductie
Een van de allereerste vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek voor je kiezen krijgt, gaat over jou. Arijan vertelt: “Vaak wordt er iets gevraagd over je persoonlijke situatie, om zo een beter beeld krijgen van wie jij bent. Bij Visiar HealthCare merken we vaak dat de kandidaten enthousiast vertellen over waar ze vandaan komen en hun hele levenspad gaan beschrijven.”
Dat is wat ons betreft niet de bedoeling. Natuurlijk kun je iets over jezelf en je hobby’s vertellen, maar maak het niet té persoonlijk en vertel niet iets wat tegen je kan gaan werken.”
Minder slimme antwoorden
Er zijn ook dingen die je beter niet kunt zeggen. “Niet dat je nou helemaal krampachtig tijdens zo’n gesprek moet gaan zitten. Maar we hebben wel eens hebben meegemaakt dat een kandidaat de vraag kreeg, “Kun je iets over je hobby’s vertellen?”. Hij antwoordde toen met: ‘Mijn vrouw is mijn hobby’. Dat komt knullig over en het is ook niet iets waar jij je zelf heel interessant mee maakt. Het kan juist afbreuk doen aan wie jij bent en wat jij kan toevoegen.”
Wat kun je beter wél vertellen bij een sollicitatiegesprek
“Uiteindelijk gaat het erom dat je heel beknopt iets over jezelf kunt vertellen. Bijvoorbeeld dat je samenwoont, dat je kinderen en huisdieren hebt. Je kunt dan ook heel snel iets vertellen over dat je al vijftien jaar software developer bent. Stel dan ook meteen een wedervraag, zoals: ‘Ik heb jullie website bekeken. Jullie zijn met ontzettend gave zaken bezig. Kun je me daar iets over vertellen?'”
Tip: hier vind je meer tips over het voeren van een sollicitatiegesprek.
“Uiteindelijk zit je daar voor je toekomstige werkgever. Het gaat het erom hoe jij hen kunt helpen. Het gaat niet om jou, maar wat jij kunt toevoegen. Het is belangrijk om dat stuk te begrijpen. Dan kun je ook veel beter nadenken over hoe jij zo’n klant kunt helpen, dat kan alleen als je weet wat er bij hen speelt.”
Laat je sollicitatiegesprek opvallen
Grote kans dat je niet de enige sollicitant bent, hoe zorg je ervoor dat jouw sollicitatiegesprek opvalt? “Maak het gewoon plezierig en tegelijkertijd zakelijk. Als jij een leuk artikel hebt gelezen over die organisatie, dan kun je daar vaak hele goede vragen over stellen”
“Dan maak je het een stuk persoonlijker en laat je zien dat je oprecht interesse hebt in wat zij doen en wat hen bezig houdt. Dat zijn waardevolle vragen van waaruit je steeds verder de diepgang in het gesprek kunt zoeken. Waar het uiteindelijk om draait is dat je gesprekspartner een uitdaging heeft, en hoopvol is dat jij daarbij kunt helpen.”
Valkuil: wees niet te negatief
“Het is belangrijk om op te letten dat je niet te negatief bent tijdens het sollicitatiegesprek. Dat is een traditionele fout die veel mensen maken. Praat dus niet over die keer dat je ruzie had met je collega’s, of dat jouw vorige werkgever allemaal beloftes niet is nagekomen.”
“Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor je succes en je falen. Bij Visiar HealthCare zeggen we dan ook niet voor niks: ‘Succes vier je samen en falen doe je alleen’.”