In deze video vertelt Arijan Krasniqi, directeur van Visiar HealthCare, over de do’s en don’ts van social media. Hoe kun je jezelf online profileren om positieve aandacht te trekken van bedrijven en recruiters?
Online profileren: hoe doe je dat?
Hoe je overkomt op social media, is erg belangrijk. Als je in een sollicitatieprocedure zit, is de kans namelijk erg groot dat je potentiële werkgever een kijkje neemt op je online kanalen. Wat kunnen we leren van de experts? Arijan vertelt “Wat ze over het algemeen ontzettend goed doen, is dat ze een heel mooie, professionele foto van zichzelf hebben gemaakt. Dit wil niet zeggen dat het een heel zakelijke foto moet zijn, als het maar professioneel oogt.”
“Die gebruiken ze voor zowel Facebook als LinkedIn en in sommige gevallen ook Instagram of andere sociale kanalen. Er zijn ook recruiters die zeggen: ‘ik zou geen foto gebruiken’. Ik zou wel een foto gebruiken, als die er maar goed uitziet en jou uiteindelijk goed representeert.”
Hobby’s laten zien op social media
Social media worden veel gebruikt om foto’s van hobby’s te delen. Is dat slim? “Als je je hobby’s en andere activiteiten goed vermeldt, krijgt je toekomstige werkgever een veel beter gevoel voor wat voor soort persoon jij bent. Past dat wel of niet binnen het bedrijf qua cultuur? Het moet ook wel professioneel ogen. Plaats niet alleen maar feestfoto’s, maar ook zaken die mogelijk relevant zijn of iets meer vertellen over jouw toegevoegde waarde.
De waarde van referenties bij online profileren
Bij LinkedIn zal ik altijd aanraden om te vragen om referenties. Als je ergens hebt gewerkt, vraag je je werkgever. Heb je net je opleiding afgerond, dan vraag je medestudenten of je docent. Zo weet een toekomstige werkgever veel beter wat jouw toegevoegde waarde is. De meest succesvolle professionals doen dit ontzettend goed.”
Hulp van een recruiter bij online profileren
Sommige mensen vinden het lastig om te bepalen wat de ideale balans tussen werk en privé is op social media. Een recruiter kan je hierbij helpen. Arijan vertelt: “Kijk, uiteindelijk hebben we gewoon heel veel van dit soort vraagstukken liggen. We krijgen werkgevers die zeggen ‘ik zoek iemand, hij moet hier en daar aan voldoen’. Dan weet je als recruiter al heel erg goed hoe een kandidaat zich hiervoor het beste kan profileren.”
Je bent voor online profileren niet beperkt tot LinkedIn. “Elk medium kan je daarbij helpen. Of het nou Facebook is, Instagram of LinkedIn. Natuurlijk wordt bijvoorbeeld Instagram anders gebruikt dan LinkedIn, maar er moet altijd een verhaallijn in zitten. Als je hobby duiken is, dan kun je daar misschien wel wat foto’s van laten zien. Maar als je elk weekend in de discotheek staat, dan hoef je dat wellicht niet zo te laten zien.”
Is het überhaupt wel slim op feestfoto’s te plaatsen? “Natuurlijk kun je af en toe een foto van een leuk feestje laten zien, maar je moet heel goed nadenken over hoever je daarmee gaat. Doet datgene afbreuk aan wie jij bent en wat jij toevoegt?”
Online privacy: wel of geen social media?
Sommige werkzoekenden gebruiken liever geen social media omdat ze gehecht zijn aan hun privacy. “Dat je geen Instagram, Facebook of andere social media kanalen wilt gebruiken vanwege privacy overwegingen, dat kan natuurlijk een hele goede reden zijn. Ik zou wel adviseren om een professioneel kanaal in te zetten, zoals LinkedIn.”
“Uiteindelijk wil je toekomstige werkgever of toekomstige collega gewoon een iets beter beeld van je krijgen, voordat je daar op gesprek komt. Als je geen social kanalen hebt, dan kan dat gewoon tegen je werken. Dan kunnen ze misschien denken dat je iets te verbergen hebt. Dat is natuurlijk een andere uiterste, maar het weegt toch altijd mee. “
“Mensen willen vanuit interesse graag een eerste indruk van je hebben, net als bij je cv. Als je je daarin verdiept en je social media op een iets hoger niveau neerzet, dan heb je daar een behoorlijk voordeel mee.”