Skip to main content
Blog

Feedback ontvangen: zo doe je dat

By 03/09/2020februari 12th, 2021No Comments

Iedereen weet dat feedback geven belangrijk is, maar feedback ontvangen is niet altijd even makkelijk. Veel mensen hebben moeite met het positief incasseren van kritiek. In deze video vertelt Arijan Krasniqi van Visiar HealthCare hoe je het meeste uit feedback kunt halen.

Positief blijven tijdens feedback ontvangen

“We me merken vaak dat allerlei professionals erg negatief raken als ze feedback krijgen”, vertelt Arijan. “Ze raken gesloten en geëmotioneerd. Ze krijgen meteen een gesloten houding en een beetje tunnelvisie. Ze staan dan niet open voor datgene wat de collega, vriend of familielid hen probeert te vertellen. Uiteindelijk willen zij jou helpen om beter te worden, of denken ze dat wat jij te bieden hebt niet optimaal wordt aangeboden.”

Visiar HealthCare helpt Zorg-ICT professionals door middel van ambitie coaching positiever om te gaan met feedback. Zo halen zij het beste uit zichzelf.

Omgaan met negatieve emoties

Emoties zijn menselijk, dus het kan maar zo gebeuren dat jij ook negatieve emoties voelt tijdens het ontvangen van feedback. “Merk je dat je je gekwetst voelt? Dan is het belangrijk dat je even stopt met feedback ontvangen en de ander te bevragen.”

Je zegt dan bijvoorbeeld: ‘Ik ben geëmotioneerd, ik merk dat ik het nu moeilijk vind om de juiste vragen te stellen. Vind je het goed als ik hier morgen of volgende week even op terugkom? Het is wel heel waardevol wat jij mij probeert te geven en ik denk dat ik hier veel van kan leren.’

Feedback ontvangen van collega’s

We zijn het er allemaal over eens, het vragen van feedback is belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze waardevolle informatie krijgt? Arijan vertelt: “Je kunt er echt naar op zoek gaan bij de mensen waarmee je samenwerkt; je directe collega’s, maar ook je indirecte collega’s.”

Tip: Zo voer je een goed sollicitatiegesprek.

“Je kunt bijvoorbeeld na een samenwerking vragen wat er beter kan. Ze zijn waarschijnlijk wel geneigd om heel snel te zeggen wat je goed doet, het is vaak lastiger om kritiek goed te verwoorden.”

Onbewuste patronen

“Als je toch die vraag stelt, dan neem je een horde die ze zelf wellicht niet durven te nemen. Je zult merken dat er altijd wel iets uitkomt waarvan jij je helemaal niet bewust was. Zodra je daar bewuster van wordt, dan kun je het ook beïnvloeden en veranderen ten behoeve van jezelf en andere collega’s. Als je dat bij meerdere mensen doet, dan heb je de meeste kans om van feedback ook je succes te maken.”

Feedback geven met de sandwich methode

Positiviteit is niet alleen belangrijk bij feedback ontvangen. “Ik denk dat het belangrijk is dat je positief blijft. Maak dus niemand uit voor nietsnut en zeg niet dat iemand helemaal niks kan. Dat is natuurlijk niet zo. Probeer altijd wel met iets positiefs te komen. Blijf wel bij jezelf. Het moet ook wel heel erg bij je passen, dus probeer er geen spel van te maken.”

Een belangrijke techniek om feedback te geven, is de sandwich methode. Hierbij begin je met iets positiefs, benoem je vervolgens het ontwikkelpunt en sluit je af met iets positiefs.

“Het is verstandig om het rustig op te bouwen en niet meteen heel negatief te beginnen. Probeer bij het ontwikkelpunt te verwoorden dat het gewoon een leermoment is, die heeft iedereen. Jij, ik, iedereen die we tegenkomen. We maken dagelijks fouten en uiteindelijk kunnen die ons sterker maken. Als we onze fouten positief gebruiken om ons gedrag en houding te veranderen, wordt onze de samenwerking met anderen beter.”