Blog

De salarisonderhandeling, hoe bereid je je voor?

By 03/11/2020 februari 12th, 2021 No Comments

De salarisonderhandeling, een leuk maar spannend onderdeel van de sollicitatieprocedure. Hoe haal je als sollicitant eruit wat erin zit? Arijan Krasniqi, directeur van Visiar HealthCare, deelt in deze video zijn tips en tricks om toe te passen tijdens salarisonderhandelingen.

Hoe ga je een salarisonderhandeling in?

Hoe bereid je je als kandidaat goed voor op de salarisonderhandeling? Arijan vertelt: “Het is ontzettend belangrijk om eerst voldoende te weten te komen over de uitdagingen van jouw toekomstige werkgever. Focus dus niet te veel op wat jij wilt, maar op de uitdagingen van je toekomstige werkgever. Hoe kan jij hen helpen om die uitdaging samen te overwinnen?”

“Dat is cruciaal om het best mogelijke salaris eruit halen. Als je nog een stap terug gaat, is het belangrijk om je recruiter of anders mensen in je omgeving te vragen naar hun mening.” 

Vraag advies over de hoogte van je salaris

Het bepalen van een gewenst salaris is niet eenvoudig. Je wilt tijdens de salarisonderhandeling natuurlijk niet met de mond vol tanden staan. Praat daarom van te voren met de mensen in je omgeving die een management positie hebben. Zij kunnen vaak goed inschatten wat de marktwaarde is.

Tegenwoordig heb je websites die benchmarken. LinkedIn doet dat bijvoorbeeld ook. Gebaseerd op je opleiding en ervaring, geven ze een indicatie. Dit is een slechte raadgever. Waarom? Je weet namelijk nog steeds niet, hoe jij je verhoudt tot de oplossing die zij zoeken.”

Wees realistisch tijdens de salarisonderhandeling

“Als je bijvoorbeeld algemeen directeur wordt, is het mogelijk dat je in het bedrijf het meeste gaat verdienen. Je bent cruciaal om hun doelstellingen te halen of de uitdagingen op te lossen. Als je software developer bent, ben je ook belangrijk, maar een schakel in het geheel. Dan kan je bij de salarisonderhandeling wel een directiesalaris vragen, maar de kans dat je die krijgt is heel erg klein.”

Tips: zo voer je een goed sollicitatiegesprek.

“Het is dus ontzettend belangrijk om dit spel goed te spelen”, vertelt Arijan. “Een recruiter weet over het algemeen wat de budgetten van de klant zijn, op wat voor functie jij solliciteert en wat de gemiddelde salaris is in die markt.” Hierbij kan het advies van een recruiter je ontzettend helpen!

“Kijk altijd eerst met de werkgever wat de uitdagingen zijn, welke problemen ze schetsen en wat voor impact dat op ze heeft. Dan is het namelijk veel makkelijker om een specifiek salaris te verkopen.”

Voorbeeld uit de praktijk

In de praktijk kan dat betekenen dat iemand die goed begrijpt wat de uitdagingen van de werkgever zijn, veel beter verdient. “We hebben wel eens meegemaakt dat een kandidaat van 25 jaar 5000-6000 euro ging verdienen. Hij had maar een paar jaar werkervaring, maar hij heeft het spel ontzettend goed gespeeld.”

“We hebben ook kandidaten die in de veertig zijn en nog nooit zo’n salaris hebben verdiend. Dat heeft dus heel erg te maken met de toegevoegde waarde die jij biedt.”

Een hoger salaris door hulp van je recruiter

Betekent dit dat je met de hulp van een recruiter ook meer kunt gaan verdienen dan zonder? “Ja, de kans is groter dat je dan een beter salaris krijgt, dat beter past bij jouw toegevoegde waarde. Een goede recruiter maakt je veel bewuster van je toegevoegde waarde. Die haalt je ambitie naar boven en maakt een goede vertaalslag naar de uitdaging van de klant.”