Cv maken

Een goed cv maken

Je cv is een van de belangrijkste documenten bij je sollicitatie. Hier vermeld je hoe je carrière tot nu toe loopt. Denk aan je werkervaring, waar je hebt gestudeerd en andere vaardigheden. Wij hebben bij Visiar Recruitment al heel veel cv’s voorbij zien komen en weten welke bij onze opdrachtgevers het beste in de smaak vallen. Doe je voordeel met deze tips en wees de concurrentie een stapje voor.

CV laten checken?

  cv opbouw

Het opstellen van een cv lijkt makkelijk, maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt tussen de stapel met andere kandidaten? Kies in ieder geval voor een heldere opmaak met een duidelijk lettertype en kopteksten per onderdeel. Het design van je cv mag niet afleiden van de boodschap.

Let op: je werkervaring en opleidingen schrijf je niet chronologisch op. Je zet het laatst behaalde diploma en de laatste baan bovenaan. Houd de volgende opbouw aan:

 1. Persoonsgegevens:
  • Naam
  • Adres
  • Woonplaats
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Nationaliteit
  • Geboortejaar
  • Rijbewijs
  • Zakelijke foto
 2. Profielbeschrijving:
  Schrijf een kort stukje over hoe je toegevoegde waarde aansluit bij de functie waarop je solliciteert.
 3. Opleidingen (als je nog een starter bent boven werkervaring plaatsen):
  Geef hier aan welk diploma je hebt behaald, in welk jaar dit was en bij welke (hoge)school of universiteit dit was. Schrijf wat uitgebreider over de hoogst genoten opleiding. Hier vermeld je ook relevante cursussen en certificaten.
 4. Werkervaring (profielbeschrijving op plek drie als je een aantal jaar ervaring hebt):
  Bij werkervaring maak je een opsomming van alle relevante functies die je hebt bekleed. Een eigen bedrijf valt hier ook onder. Beschrijf bij elke functie welke resultaten je hebt geboekt en of je bijvoorbeeld promotie hebt gemaakt. Omschrijf je werkzaamheden door middel van de STARR methode . Let op: benoem niet wat het bedrijf waar je gewerkt hebt doet, het gaat hier om jouw eigen toegevoegde waarde. Ben je gedetacheerd geweest? Benoem de afzonderlijke werkgevers en omschrijf welke projecten je extern hebt verricht. Je wilt voorkomen dat de lezer van je cv denkt dat dit telkens bij een andere werkgever was. Mooie reis gemaakt? Of op een andere manier lang in het buitenland geweest? Vermeld dit ook bij werkervaring. Dit laat namelijk zien dat je avontuurlijk bent en interesse hebt in andere culturen en omgevingen.
 5. Publicaties (indien van toepassing):
  Heb je een publicatie op je naam staan? Vermeld dan kort wat de context en de strekking is. Benoem ook wie je medeschrijvers waren, wat de titel van de publicatie is, aan welk instituut je was verbonden en wat de datum en publicatienummer zijn. Zo kan de lezer je publicatie opzoeken.
 6. Professionele vaardigheden:
  Verrijk je cv met professionele vaardigheden. Ben je bijvoorbeeld een aantal ingewikkelde programmeertalen machtig, of spreek je vloeiend zes talen? Ook ervaring met bijvoorbeeld scrum of agile werken kan helpen om op te vallen. Benoem hier ook je niveau per vaardigheid.
 7. Hobby’s:
  Je kunt je cv wat persoonlijker maken door je hobby’s toe te voegen. Hier kun je laten zien wat voor persoonlijkheid je hebt. Vertel niet dat je partner of kinderen je hobby’s zijn. Dit laatste hebben we regelmatig gezien en het werkt meestal niet in je voordeel tijdens de sollicitatieprocedure.
 8. Referenties:
  Wat vorige werkgevers of collega’s over jou zeggen, geeft vaak een goede indruk van wie jij bent als werknemer. Zorg er dus voor dat je van tevoren een aantal mensen hebt gevraagd waarvan je weet dat ze enthousiast over je zijn. Houd deze gegevens achter de hand voor als er om gevraagd wordt.

  LinkedIn gebruiken voor je cv

LinkedIn zou je kunnen zien als een digitale versie van je cv. Het is een voorbeeld van zakelijke social media waar professionals zichzelf profileren door prestaties, vacatures of interessante artikelen te delen. Veel werkgevers zoeken hun potentiële kandidaten op via LinkedIn. Vraag dus om referenties voor op je profiel.

Wees je er ook van bewust dat werkgevers ook op zoek gaan naar je andere social media, zoals Facebook, Twitter en Instagram. Maken jouw openbare foto’s een professionele indruk?

  STARR methode

Een slimme manier om het onderdeel werkervaring in te richten, is door middel van de STARR methode. STARR staat voor:

 • Situatie
 • Taken
 • Activiteiten
 • Resultaat
 • Reflectie

Focus in je cv vooral op activiteiten en resultaat. De rest komt aan bod tijdens het sollicitatiegesprek.

CV laten checken?